ANALYSE – Hoewel de markten dit jaar sterk uit de startblokken komen, zijn er voldoende redenen om aan te nemen dat het de komende periode allesbehalve rustig zal blijven.
In deze bijdrage bespreek ik waar de belangrijkste kansen en risico’s liggen. Tevens analyseer ik vanuit technische optiek de MSCI Wereldindex. Deze wereldwijde aandelenindex is voor vele beleggers en fondsen de maatstaf voor aandelenprestaties.
Na een vrij beroerd vierde kwartaal van 2018, herstellen de markten sterk. Dit is vooral het gevolg van hernieuwde hoop op een handelsovereenkomst tussen de VS en China. Ook de opmerkingen van de Amerikaanse centrale bank, die flexibeler zal zijn met haar monetaire beleid, helpen mee. Maar wat nu?
Laat ik beginnen met het goede nieuws. Hoewel de economische groei vertraagt, is die wereldwijd nog steeds behoorlijk en verwachten de meeste economen geen recessie. Bovendien lijken centrale banken uiterst voorzichtig te werk te gaan.
Ook zijn de waarderingen van aandelen niet te hoog en zijn er genoeg bedrijven met goede winstmarges, of ondernemingen die een mooi dividend bieden ten opzichte van de huidige rentes.
Tot slot is de langetermijntrend van de wereldwijde aandelenindex nog steeds opwaarts gericht. Als deze omstandigheden gelijk blijven en bedrijven goed blijven presteren, zit er mogelijk meer in het vat.
Waar liggen de risico's?
De belangrijkste risico’s liggen bij eventuele verdere escalatie van de huidige handels- en politieke spanningen. Dit kan leiden tot een verdere vertraging van de wereldwijde economische groei. Centrale banken zullen voorzichtig moeten blijven. Een te hard oplopende rente of te snelle verkrapping van het monetair beleid kan grote negatieve gevolgen hebben.
Verder is het de vraag of bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) nog veel mogelijkheden heeft om een mogelijke economische terugval op te vangen. Het zal dan ook een hele uitdaging worden voor de verschillende regio’s, sectoren en bedrijven om onder deze mogelijk zwakkere omstandigheden goed te (blijven) presteren.
Wereldbelegger staat er beter voor dan Europese belegger
We bekijken hieronder het technische beeld van de MSCI Wereldindex (ACWI). Die heeft zich niet kunnen onttrekken aan de eindejaarsmalaise van 2018. Afgelopen oktober kwam het signaal voor een correctie en een wat neutralere houding binnen opwaartse trend voor de lange termijn.
Onderstaande grafiek laat zien dat de belangrijke stijgende steunlijn van de afgelopen 10 jaar zijn werk heeft gedaan bij de marktcorrectie.
Dit geldt zowel voor de grafiek in dollars (klik voor uitvergroting)
...als in euro (klik voor uitvergroting).
Na de koersdaling zo’n 15 procent in het vierde kwartaal van 2018 werd het startschot gegeven voor het recente herstel.
De grote vraag is nu of de wereldindex zijn opwaartse trend gaat vervolgen en nieuwe recordstanden gaat opzoeken. Of komt er net zoals in Europa een lagere top? Zie hiervoor mijn eerdere bijdrage: code Oranje op de beurs in Europa - deze grafiek laat een gevaarlijke trendbreuk zien
Bij een lagere top is het waarschijnlijk dat de dieptepunten van december 2018 opnieuw worden getest. En dat is toch al weer zo’n 10 procent lager dan het huidige niveau. Dat spel is nu op de wagen en vanuit technische optiek is de wat neutralere houding voorlopig nog steeds van kracht.
Indien de dieptepunten van afgelopen december sneuvelen wordt het code rood en verwacht ik aanzienlijke verdere koersdalingen. Maar als de rode horizontale lijnen worden doorbroken, zal het opwaarts momentum een nieuwe impuls krijgen.
Geen man overboord, maar blijf alert
Hoewel de opgaande trend voor de langere termijn bij de wereldwijde aandelenindex intact is, zijn er voldoende reden om behoudend te zijn.
Er zijn de komende periode veel onzekerheden met mogelijk significante invloed op de aandelenkoersen. Houdt daarom rekening met een bovengemiddelde beweeglijkheid.
Ook is het op dit moment lastig om nieuwe recordstanden te verwachten met het huidige fragiele sentiment en de verslechterende economische ontwikkelingen. Het aanhouden van een neutrale, goed gespreide portefeuille en wachten op meer duidelijkheid lijkt voor nu gerechtvaardigd.
Die duidelijkheid gaat er vanzelf komen en dan kun je als belegger schakelen naar een meer defensieve of offensieve positie.
Michael Nabarro is een onafhankelijke marktanalist. Zijn carrière begon in 1989 en is sindsdien actief betrokken bij het adviseren en begeleiden van particuliere en professionele relaties, voornamelijk diegene met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.